3 Ιουλίου 2012

The Imaginarium of Doctor Parnassus - A film from Heath Ledger & Friends



Φαντασία, Τέχνη, παραμύθι, όνειρο

Αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι ,είναι πως η τελευταία ταινία του Heath Ledger ήταν το Dark Knight, ως Joker.
ΟΧΙ.
Η τελευταία ταινία που γύρισε ήταν το The Imaginarium of Doctor Parnassus.Μια ταινία μαγευτική, απίθανη, εξαιρετική,με σκηνοθέτη τον αγαπημένο μου Terry Gilliam.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο τζογαδόρος, Dr. Parnassus (Christopher Plummer) κέρδισε την αθανασία βάζοντας στοίχημα με το διάβολο, τον Mr. Nick (Tom Waits).
Όποιος κερδιζε 12 πρώτους οπαδους,θα κέρδιζε το στοίχημα.
Το επιχείρημά του διαβόλου ήταν η αναγκαιότητα του κινδύνου,του φόβου και της άγνοιας.Του Doctor Parnassus ήταν η δύναμη της φαντασίας,να μεταμορφώνει και να φωτίζει τις ζωές .

Ωστόσο,ο Dr. Parnassus αιώνες μετά έκανε νέα συμφωνία με το διάβολο,ανταλλάσσοντας την αθανασία με τη νιότη, υπό τον όρο ότι όταν η κόρη του θα έφτανε στην ηλικία των 16, θα έπεφτε στα χέρια του Mr. Nick.
Η κόρη του,όμως,κοντεύει τα 16,έτσι ο Parnassus αποφασίζει να βάλει ένα τελευταίο στοίχημα με το διάβολο προκειμένου να τη γλιτώσει.

Όμως οι καιροί άλλαξαν,κανείς δεν ήθελε να ακούει τις ιστορίες του Parnassus.
Τώρα πια έχει έναν περιοδεύων θίασο.
Εκεί παρουσιάζει ένα σόου, όπου οι θεατές μπορούν να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα.Επιπλέον,έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν ανάμεσα στο φως και τη χαρά ή το σκοτάδι και τη θλίψη. 


Μετά το θάνατο του Heath Ledger η παραγωγή έκλεισε για λίγους μήνες.Ξανα άνοιξε με ένα νέο πλάνο.
Το ρόλο του Heath θα τον αντικαταστήσουν οι,Johnny Depp,Jude Law,Colin Farrell.

Κάθε φορά,δηλαδή, που ο Heath θα μπαίνει στον φανταστικό κόσμο, θα αλλάζει υποτίθεται μορφή.
Όλα τα έσοδα της ταινίας οι 3 ηθοποιοί τα έδωσαν στην μικρή κόρη του  Heath.
Συγκεκριμένα, η τελευταία πρόταση που είπε στο set ο Heath,ήταν "Don't shoot the messenger." 


Η ταινία έχει αναφορές στο θεατρικό έργο του Σάμοιουελ Μπέκετ, ''Περιμένοντας τον Γκόντο'',πχ όταν ο Jude Law προσπαθεί να δέσει το σκοινί γύρω από το λαιμό του, όπως έκανε και ο Λάκι στο θεατρικό.
Γενικότερα μπαίνοντας στον φανταστικό κόσμο, το θέατρο του παραλόγου και ο σουρεαλισμός,είναι στοιχεία που δεν λείπουν από την ταινία.Επιπλέον, πολλές σκηνές,στον φανταστικό κόσμο, βασίζονται σε διάφορους διάσημους πίνακες ζωγραφικής.



Υπάρχουν στοιχεία και από Commedia dell'arte.Ας πούμε!

Από το γεγονός,ότι ο οικογενειακός θίασος του δόκτωρ περιοδεύει,μέχρι τα σκηνικά του θεάτρου,τους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών, οι ενδυμασίες και μάσκες.
Ο Terry μαζεύει διάφορα θέματα που αγαπούσαν οι συγγραφείς προηγούμενων αιώνων και τα τελειοποιεί με ειδικά εφέ.








Ίσως βρεθείς σε σύγχυση με τόσες πολλές και διαφορετικές εικόνες χωρίς συνοχή,ωστόσο δεν γίνεται να μην μαγευτείς από αυτές.
Κάποιες φορές θα μπερδευτείς και θα δεις πως η ταινία δεν συγκεκριμενοποιεί το νόημά της.

Προσωπικά πιστεύω πως μια χαρά νόημα έχει.
Και μάλιστα σου περνάει και πολλά μηνύματα.

Η ταινία αυτή από μόνη της είναι σύγχρονη όσο ποτέ, και αναφέρεται στην κοινωνία που ζούμε,και στον άνθρωπο του σήμερα.Που οι περισσότεροι μας συνεχώς ζητάμε τα πολλά και διαλέγουμε τον εντελώς λάθος δρόμο,μόνο για λίγες στιγμές απόλαυσης.Η απληστία μας οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές.Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρήσουμε, να δούμε να λάθη μας και να τα διορθώσουμε.

Είναι κάπως περίπλοκη,και απαιτεί πλήρη και συνεχή συγκέντρωση.
Κάποιες ιδέες και συμβολισμοί, στο τέλος, δεν ερμηνεύονται,αλλά αυτό είναι κάτι που δεν με αφορά.
Είναι ταινία φαντασίας.Πρέπει να ταξιδέψεις λίγο.
Αν επιζητείς συνεχώς αληθοφάνεια 
και εξήγηση στο κάθε τι,και θες να στα κάνουν νια νια,τότε άστο,μην τη δεις, ή καλύτερα μην βλέπεις καν ταινίες φαντασίας.
Είναι στο χέρι σου να ερμηνεύσεις κάποια πράγματα στην ταινία,με βάση την δική σου φαντασία, τις δικές σου αξίες και τα δικά σου πιστεύω.
Για μένα αυτή η ταινία ήταν περισσότερο ένα ευχάριστο όνειρο,παρά μια συνηθισμένη ταινία φαντασίας.

Όσον αφορά τις ερμηνείες και το καστ,μόνο τα καλύτερα έχω να πω.Με έναν Tom Waits στο ρόλο του διαβόλου,σούπερ απολαυστικό, και μια αιθέρια ύπαρξη, την Lily Cole, την οποία και θα λατρέψεις.
Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι και οι 3 ηθοποιοί, ( Johnny Depp,Jude Law,Colin Farrell ) μιμούνταν τις κινήσεις του Heath,τον τρόπο που μιλάει,το παίξιμό του κλπ.
Ήταν σα να παίζει ο ίδιος ο
 Heath, και απλά να άλλαζε η μορφή του.
Αυτό ακριβώς που επιθυμούσε και η παραγωγή.

Ένας φοβερός Doctor Parnassus (Christopher Plummer) που μπορεί να μπαίνει στη φαντασία των άλλων,προσπαθώντας να τους ωθήσει να την απελευθερώσουν και να τη χρησιμοποιήσουν για δημιουργικό σκοπό.
Ευχάριστη παρουσία και ο 
Andrew Garfield.
Ο αδικοχαμένος Heath θα μας μείνει αξέχαστος.
Είναι πολύ συγκινητικό να ξέρεις πως από τη μέση και μετά δεν θα εμφανίζεται.Προσωπικά σφίχτηκε η καρδία μου με το που εμφανίστηκε ο 
Johnny Depp γιατί ένιωσα την απώλεια του Heath,και μου ήταν δύσκολο να πιστέψω ότι δεν υπάρχει πια.

Αυτή είναι μια από τις πιο προσωπικές ταινίες του Terry Gilliam,ο Terry ταυτίζεται με τον Parnassus,καθώς και αυτός είναι ένας παραμυθάς που προσπαθεί να επιβιώσει στην εποχή του ίντερνετ και των video games με παραδοσιακά μέσα,και με ιστορίες από τα παλιά.
Its a Gilliam world


Εάν είσαι φαν του είδους, σ'αρέσει η φαντασία,τότε μην τη χάσεις.
Δες την οπωσδήποτε και θα με θυμηθείς.
Πραγματικά είναι τόσο διαφορετική και ευχάριστη ταινία που θα την απολαύσεις σίγουρα και θα την αγαπήσεις.

Είχα την ευκαιρία να την δω, ΤΟΤΕ στον κινηματογράφο, και ήταν απίστευτη εμπειρία.
Την αγαπώ!Δες την!





The loss of Heath Ledger was such a blow that it was a kind of a test of everybody involved in this film. Whether, in these kinds of incredibly difficult circumstances, we could continue and make a film worthy of Heath's last movie. And I think because of so many people, so many people who loved him, respected him, we pulled it off. It's also why I couldn't put a credit that was contractual on the film. And the contractual credit was, 'A film by Terrry Gilliam.' And I couldn't do that. I just didn't think that was right. And so one night, the cast and some of the crew were all gathered in Vancouver, toasting Heath, and saying, 'What are we gonna do? What are we gonna call it?' And we all agreed to call it, 'A film from Heath Ledger & Friends.' And I think it's truly the honest, accurate, and right credit. Forget contracts, for once let the truth speak."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου