29 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Christian Bale-8) Rescue Dawn

(Αληθινή ιστορία, της απόδρασης του Dieter Dengler, αξιωματούχου της Αμερικανικής Αεροπορίας, που πιάστηκε αιχμάλωτος, όταν το αεροσκάφος του, καταρρίφθηκε πάνω από το Λάος, το 1965.)
Ο Werner Herzog δέκα χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ Little Dieter Needs To Fly ,αποφασίζει να γυρίσει την ίδια ιστορία.


1965.Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν στις αρχές του,με τον βομβαρδισμό των βάσεων στο Λάος.Ο Dieter Dengler (Christian Bale) συμμετέχει σε μια άκρως μυστική αποστολή.Για κακή του τύχη,όμως,το αεροσκάφος του θα πέσει στη ζούγκλα και μετά από 2 μέρες θα συλληφθεί.
Έπειτα από ανακρίσεις και πολλαπλούς βασανισμούς, θα μεταφερθεί σε ένα στρατόπεδο-φυλακή.Εκεί υπάρχουν ήδη κάποιοι άλλοι Αμερικάνοι φυλακισμένοι.Ο Dieter δεν θα το βάλει κάτω και αμέσως θα σχεδιάσει την δραπέτευσή τους.

Η δραπέτευση θα γίνει με επιτυχία,αλλά γρήγορα θα διαπιστώσουν (όπως λέει και στην ταινία) ότι η πραγματική φυλακή είναι η ζούγκλα.


Dieter Dengler
Είναι ένα άτομο γεμάτο πείσμα.Δεν το βάζει στιγμή κάτω ενώ προσπαθεί συνεχώς να εμψυχώνει τους φυλακισμένους φίλους του.Είναι εφευρετικός και χαρις σ αυτον θα ελευθερωθούν όλοι τους.Είναι το πιο θετικό άτομο εκεί μέσα και ακόμα και αν τα πράγματα είναι σκατά, θα προσπαθεί να εμψυχώνει τους άλλους έτσι ώστε να μην το βάλουν κάτω.
Δεν είναι πολεμάρχης,το μόνο που ήθελε ήταν για να υλοποιήσει το ένα και μοναδικό του όνειρο, να γίνει πιλότος.
Ο Bale είναι για άλλη μια φορά καταπληκτικός.Πάλι έχασε κιλά.(Συγκεκριμένα 24 κιλά.)
Όμως κάθε φορά είναι και διαφορετικός.Δεν παει να πει ότι επειδή έχασε πάλι κιλά είναι το ίδιο όπως ήταν πχ και στο The Machinist.
Αλλιώς είναι το σώμα στο The Machinist (λόγο χρόνιας αϋπνίας),αλλιώς στο The Fighter  (λόγο ναρκωτικών ) και πάει λέγοντας.
Στο Rescue Dawn φαίνεται ότι είναι αδύνατος λόγο των ταλαιπωριών,της εξαθλίωσης και  της πείνας.
Η ταινία γυρίστηκε ανάποδα.Πρώτα με τον αδύνατο Bale,που έκανε χρόνο να χάσει τα κιλά του,και στη συνέχεια έγιναν οι αρχικές σκηνές,μόλις τα πήρε πίσω και γύρισε στο κανονικό του βάρος.

Άλλα γνωστά ονόματα στην ταινία είναι ο Jeremy Davies και ο Steve Zahn.Και οι δύο τους αντίστοιχα είναι αδύνατοι και ταλαιπωρημένοι .




Gene


Ο Jeremy Davies  είναι άτομο ευθυνόφοβο.Προτιμάει να μείνει φυλακισμένος παρά να το ρισκάρει και να προσπαθήσει να δραπετεύσει.Δεν είναι κακός, αλλά είναι ένας άνθρωπος εγωιστής και τον ενδιαφέρει μόνο η πάρτη του.Ακόμα και την τελευταία στιγμή θα κάνει ότι του γουστάρει έτσι ώστε όλα να είναι προς το συμφέρον του.
Για την ταινία έχασε 14 κιλά.





Duane

Ο Duane (Steve Zahn) ,ο κακομοίρης μωρέ....τον λυπόμουν.
Έτοιμος να καταρρεύσει ήταν.Κάθε βράδυ χεζόταν πάνω του, στην κυριολεξία(από τις αστείες στιγμές της ταινίας).Δεν αντέχει να είναι άλλο φυλακισμένος και γι' αυτό δένει αμέσως με τον Dieter.Είναι με το μέρος του στο σχέδιό του να δραπετεύσουν,ενώ δέχεται να κάνει οτιδήποτε του πει.
Παίζει πολύ καλά ο Steve Zahn.Πραγματικά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στην ταινία.
Για την ταινία έχασε 18 κιλά.


Παρά την αμερικάνικη προπαγάνδα ήταν αρκετά συγκινητικό το τέλος.
Αν και ξενερώνω πολύ με την κλασική αμαερικανιά ,που τα πάντα στο τέλος είναι χαρές και πανηγύρια,σε αυτήν δεν ξέρω τι φταίει και δεν με πείραξε.....Η μάλλον ναι ξέρω.
Φταίει ο Bale και το πιστεύω.
Είναι από τους λίγους ηθοποιούς που ταυτίζομαι μαζί τους όταν παίζουν τον οποιοδήποτε ρόλο,με αποτέλεσμα  ασυναίσθητα να νιώθω και εγώ αυτήν την ευφορία και χαρά του τέλους.

Βλέποντας τον έτσι να μην πιστεύει τι του συμβαίνει,να ηρεμεί επιτέλους η ψυχή του από την ταλαιπωρία,να βλέπει τους φίλους του,χαιρόμουν κ εγώ.Τον έβλεπα έτσι αδύνατο,κουρασμένο σωματικά και ψυχικά και όμως είχε τη δύναμη να χαμογελάει να κάνει τις πλάκες του,χωρίς να έχει χάσει την παραμικρή όρεξη για ζωή.


Ο Bale κρατάει ψηλά την οποιαδήποτε ταινία.Όταν τον βλέπεις να γίνεται ΑΛΛΟΣ για ένα ρόλο,να χάνει κιλά,να ποδοπατιεται,να τον σέρνουν στο έδαφος,να τον δένουν,να τον βουτάνε σε πηγάδι με νερό,να πιάνει και να δαγκώνει ζωντανό  φίδι ,να τρώει σκουλήκια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, τότε είναι αδύνατον να μη χαρείς με το τέλος και να απαιτήσεις κάτι άλλο.Γιατί σκέψου....Είναι ένας ηθοποιός που δίνει όλο του το είναι για κάποιο ρόλο,ενώ κάποιος άλλος ηθοποιός δεν θα έκανε όλα αυτά.
(Η σκηνή με την πτώση του αεροπλάνου είναι η μοναδική που υπήρχε κασκαντέρ)


Νόστιμα τα σκουλικάκια??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου