20 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Christian Bale-5) 3:10 to Yuma

Βασισμένο σε διήγημα που έγραψε ο Elmor Leonard το 1953, το «3:10 To Yuma» του 1957, του Delmer Daves.

Ο διαβόητος εγκληματίας Ben Wade (Russell Crowe) συλλαμβάνεται σε μια κωμόπολη.Η συμμορία του όμως έχει καταφέρει να ξεφύγει.Αντί να εκτελέσουν επι τόπου τον δολοφόνο, αποφασίζεται να τον μεταφέρουν στη Γιούμα,για να εκτελεστεί εκεί παραδειγματικά.Η Γιούμα όμως βρίσκεται δυο μέρες δρόμο μακριά,γι' αυτό ο Dan Evans (Christian Bale) μαζί με άλλους,αναλαμβάνει να μεταφέρει το δολοφόνο.Η συμμορία όμως που ξέφυγε, δεν θα το βάλει κάτω ,και θα προσπαθήσει να σώσει το αφεντικό της.

Dan Evans

Ο Bale εδώ ενσαρκώνει έναν φτωχό,κουτσό αγρότη, ο οποίος προκειμένου να κερδίσει κάποια λεφτά για να σώσει την οικογένειά του, αναλαμβάνει αυτή τη δύσκολη αποστολή.Ήταν βετεράνος του Εμφυλίου και άριστος σκοπευτής,πράγμα που τον βοήθησε του εμπιστευτούν αυτή τη δουλειά.
Αρκετές φορές θα βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις που θα μπορούσαν να τον κάνουν να λοξοδρομήσει από το στόχο του και να αφήσει ελεύθερο τον Ben.
Τη στιγμή που ο Ben του προσφέρει περισσότερα χρήματα προκειμένου να τον αφήσει ελεύθερο, ο Dan θα το σκεφτεί λίγο, αλλά δεν θα αλλάξει στάση.


Εκτός του ότι το κάνει για τα λεφτά και για να σώσει την οικογένειά του, θέλει να αποδείξει στον εαυτό του , αλλά περισσότερο στους δύο γιους του, ότι είναι ήρωας.Ένιωθε πως όλα αυτά τα χρόνια δεν πρόσφερε πολλά για την οικογένειά του (εξαιτίας της φτώχεια) και θέλει να γίνει πρότυπο για τους γιους του.Ακόμα και αν βάζει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, νιώθει ότι είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να τον κάνει να ανυψωθεί στα μάτια των δύο παιδιών του και να τον σέβονται περισσότερο.

Ben Wade
Ο Ben (Russell Crowe) είναι ένας εγκληματίας που ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙ.Είναι ένας ζωντανός θρύλος για την εποχή του.Με τη συμμορία του έχουν κάνει πολλαπλές ληστείες,αφήνοντας πίσω τους πολυάριθμους νεκρούς.
Μπορεί να σκοτώσει τον οποιονδήποτε χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό.Και ως γνωστόν, επειδή κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται κακός, στην πορεία της ταινίας θα δούμε ένα άλλο πρόσωπό του,όπως δηλαδή ότι έχει τρόπους (όταν το θέλει), και ότι πιστεύει στο Θεό (όσο και να μην του φαίνεται)

Επίσης μια περίεργη συμπάθεια θα εξελιχθεί ανάμεσα στον  Ben και Dan.
Η συμπάθεια θα είναι αμοιβαία και όσο περισσότερο είναι μαζί τόσα περισσότερα πράγματα μαθαίνει ο ένας για τον άλλον.
Υπάρχει και κάτι σημαντικό που μοιράζονται: την απέχθεια για ένα σύστημα διεφθαρμένο,το οποίο δεν νοιάζεται για τους πολίτες αλλά εξυπηρετεί το συμφέρων των λίγων.


Ο Ben καταβάθος είναι ένας άντρας που παρόλο που δεν έχει ηθικούς φραγμούς και τα εγκλήματά του είναι πολλαπλά, έχει κάποιες αξίες.Όπως η αξία της μάνας του.Τρελαίνεται όταν κάποιος τολμάει να την προσβάλει.Χαρακτηριστική του φράση ήταν,
''Ακόμα και οι κακοί αγαπούν της μάνες τους''.

Οι αξίες του θα φανούν στο τέλος της ταινίας.

William

Ο William Evans (Logan Lerman) ενσαρκώνει αρχικά έναν θυμωμένο νέο,ο οποίος κατηγορεί συνεχώς τον πατέρα του για την δείλια του μπροστά στην αδικία που αντιμετωπίζει η οικογένειά του.Ωστόσο, στη συνέχεια θα τον θαυμάζει με αυτά που κάνει.Τον βλέπει σαν ήρωα, ενώ θα τον ακολουθήσει κρυφά στο ταξίδι του.
Charlie Prince
(Ben Foster)Έχει μια φάτσα!!!.Μα τι φάτσα!Η φάτσα του ΚΑΚΟΥ!
Τον φοβόμουν!Είχε ένα βλέμμα που σε έκανε να νομίζεις πως είναι ψυχοπαθής δολοφόνος.Φοβερός.Δεν χρειαζόταν να πει πολλά.Και μόνο το βλέμμα του αρκούσε!





Στην αρχή της ταινίας η αλήθεια είναι ότι μπερδεύτηκα λίγο,κάπου το έχασα.Έτρωγα και cheetos εκείνη τη στιγμή.Τι να πω, λες να έφταιγε αυτό?Στη συνέχεια όμως η ταινία κέρδισε την προσοχή μου.


Ο σκηνοθέτης James Mangold γύρισε μια ταινία που κρατάει σταθερά τα παραδοσιακά στοιχεία και τις διαχρονικές αξίες των ταινιών γουέστερν, ενώ συγχρόνως εστιάζει  στην ανάλυση των χαρακτήρων.

Σκηνοθετικά δεν έδωσε κάτι καινούριο, ωστόσο το δίδυμο Russell Crowe + Christian Bale σε έκανε να απολαύσεις την ταινία.

Γουέστερν με τα ΟΛΑ του.

Καλό-κακό,ανδρεία και τιμή,ασταμάτητη δράση,ανατροπές και πολλά μηνύματα.

Σου προσφέρει ψυχαγωγία, χωρίς όμως υλικό για προβληματισμό.
Βλέπεται ευχάριστα και για όσους δεν συμπαθούνε το είδος.

Το τέλος αν και από κάποιους φάνηκε γελοίο,για μένα δεν ήταν καθόλου.Εφόσον εξετάστηκαν τόσο οι χαρακτήρες,ήταν κάτι αναμενόμενο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου