9 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Christian Bale- 1) American Psycho

Ο Δεκέμβρης είναι αφιερωμένος στον Christian Bale. ΕΤΣΙ! Γιατί στις 30 Ιανουαρίου έχει γενέθλια! ΛΟΛ, το άσχετο.
Έτσι επειδή τον αγαπώ.Θα κάνω και σε άλλους.

Αυτό το μήνα θα αναφερθώ σε ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες που έπαιξε ο Christian Bale.

Είναι ένας ιδιαίτερος ηθοποιός.Γενικότερα δεν κολλάει να ρισκάρει την καριέρα του.Πάντοτε ενσαρκώνει διαφορετικούς ρόλους (Ιησού, Serial killer,Batman,κλπ κλπ)στους οποίους δίνει όλο του το είναι.Οι επιλογές του είναι τολμηρές,ενώ παρά την πολύπλευρη ερμηνευτική του γκάμα, δεν απέκτησε την κλασσική ακαδημαϊκή μόρφωση του ηθοποιού.

Έχει χάσει  28 κιλά για την ταινία The Machinist( σε σημείο που φαίνεται ότι θα καταρρεύσει), έχει γίνει τούμπανο για την ταινία American Psycho ,έχει προπονηθεί στο χορό και στις πολεμικές τέχνες για 10 μήνες για τις  ταινίες Newsies και Swing Kids.Έχει μάθει 800 γλώσσες για διάφορους ρόλους( κορεάτικα,κινέζικα, ισπανικά, γαλλικά).

Έχει ψηφιστεί ως ένας από τους καλύτερους cult ηθοποιούς.
Τα υπόλοιπα,θα τα δεις στη συνέχεια...



American Psycho
(βασίζεται στο πασίγνωστο best seller του Bret Easton Ellis)

Εδώ ο Bale ενσαρκώνει έναν μανιακό δολοφόνο.
Ρόλο τον οποίο αρνήθηκε ο Leonardo DiCaprio.(Είναι ένας ρόλος ΚΑΠΩΣ, με σκηνές που είναι, επίσης, ΚΑΠΩΣ.Τον συμβούλεψαν να μην πάρει τον ρόλο αυτό, γιατί είχε εκατομμύρια έφηβες θαυμάστριες και αν δεχόταν το ρόλο, ειδικά μετά τον τιτανικό, ίσως η καριέρα του να καταστρεφόταν ή έστω να χαλούσε η φήμη του.Ε από τον Τζακ του Τιτανικού στον μανιακό δολοφόνο που τρέχει γυμνός στους διαδρόμους της πολυκατοικίας και να σκοτώνει πόρνες είναι μεγάλη αλλαγή..)

Ακόμα και στον ίδιο τον Bale είχαν πει να μην πάρει μέρος σε αυτή την ταινία, γιατί θα είναι αυτοκτονία για την καριέρα του.Αυτό τον έκανε να θέλει ακόμα πιο πολύ το ρόλο.

Και μεταξύ μας...Πιστεύω πως ο συγκεκριμένος ρόλος δεν ήταν τίποτα φοβερό.Εντάξει πέρα από κάποιες σκηνές (ερωτικές πιο πολύ),δεν θα έλεγα ότι θα μπορούσε να στιγματίσει κάποια καριέρα.Άλλο αν το έκανε ο DiCaprio, αλλά για τον Bale ήταν ότι πρέπει.

Ο Patrick Bateman είναι ένα μανάρι.Έχει όποια γυναίκα θέλει.Έχει την τέλεια δουλειά, το τέλειο σπίτι, το τέλειο σώμα και πάει λέγοντας.Εργάζεται στη Wall Street ,και ενώ το πρωί είναι ένας πετυχημένος χρηματιστής ,το βράδυ γίνεται ένας ψυχωτικός δολοφόνος.

Είναι τελειομανής σε ότι κάνει, ενώ είναι πολύ ανταγωνιστικός και τον ενδιαφέρει συνεχώς να είναι ο καλύτερος στα πάντα.Τον ενοχλεί όταν κάποιος  άλλος από την δουλειά του μπορεί να κάνει κρατήσεις στο καλύτερο και ακριβότερο εστιατόριο της πόλης ή όταν κάποιος έχει καλύτερη διαφημιστική επαγγελματική καρτούλα από τον ίδιο.Του αρέσει η ρουτίνα,ενώ τηρεί πάντα το καθημερινό του πρόγραμμα και τη γυμναστική του.Επίσης μισεί τις γυναίκες.Τις βλέπει σαν ένα κομμάτι κρέας.Είναι υπερβολικά ωραιοπαθής που ακόμα και στο σεξ κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη.
(Σε αυτήν την περίφημη σκηνή νιώθει βασιλιάς)








Τι πάει στραβά λοιπόν σε αυτόν τον 27 χρονο άντρα που ζει το αμερικάνικο όνειρο??Έλα ντε!!Πίσω από αυτό το τέλειο πορτραίτο που βγάζει στον έξω κόσμο,κρύβει ένα μανιακό τέρας.

Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μοναχικό άνθρωπο.Του αρέσει η ρουτίνα του,ενώ οι επιθυμίες του είναι μόνο επιφανειακές.Θέλει, δηλαδή, να έχει τα πιο ωραία ρούχα, να έχει το τέλειο σώμα, να κάνει την περιποίηση προσώπου του, να έχει την πιο ωραία επαγγελματική κάρτα κλπ.
Αγαπάει πολύ τη μουσική και ακόμα και στη δουλειά του,ποτέ δεν είναι αργά για λίγη χαλάρωση με λίγη μουσικούλα.

Ένας τόσο όμορφος άντρας,που ενώ μπορεί να έχει στα πόδια του όποια γυναίκα θέλει, αυτός θα προτιμήσει τις πόρνες.

Ο λόγος που ξεκίνησε τις δολοφονίες ήταν κυρίως η ζήλια του.Μετά όμως, όπως είναι φυσικό, τα πράγματα ξεφεύγουν.Μετατρέπετε σε έναν ψυχοπαθή άνθρωπο, και ως μοναχικός που είναι, και μη μπορώντας να έχει συναισθηματικούς δεσμούς με τους συνανθρώπους του, καταλήγει να αποκτάει αυτό που θέλει με τον δικό του τρόπο.
Έτσι είσαι?Δεν περνάει το δικό μου?Σε σκοτώνω!!

Δεν βλέπει τους γύρω του ως ανθρώπινα όντα, αλλά ως αντικείμενα που μπορεί να τα κάνει ότι θέλει.Δεν τους σκοτώνει με μίσος, αλλά επειδή δεν μπορεί να περάσει το δικό του.

Είναι μια ταινία που καθρεφτίζει την κοινωνία.Μια κοινωνία χωρίς  εμπάθεια, μια κοινωνία στην οποία ο καθένας νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και πράττει ανάλογα το συμφέρον του.Σημασία έχει η εξωτερική εμφάνιση, ενώ ότι ''έχεις'' και ότι''δείχνεις'' , τότε αυτό είσαι για τον έξω κόσμο.

Μια κοινωνία στην οποία όποιος έχει καλύτερο διαμέρισμα από εσένα, ή όποιος έχει καλύτερη επαγγελματική κάρτα, τότε αυτό είναι αφορμή για ζήλια και αφορμή για να κερδίσεις περισσότερα.
Στην ταινία, λοιπόν, ο σκηνοθέτης ασχολήθηκε περισσότερο στην αινιγματική συμπεριφορά του πρωταγωνιστή, παρά στην ωμότητα των δολοφονιών.

Πάρε μερικές μπεστ οφ σκηνές.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου