8 Νοεμβρίου 2011

This Is England



Θα σου πω για μια ταινία που αφορά skinheads, πατρίδα ολέ, μάθημα ζωής, ανθρώπινες συμπεριφορές σε διάφορες καταστάσεις. 

Βρισκόμαστε στο 1983 με φόντο τον πόλεμο στα Falklands.Ο Shaun είναι ένα ατίθασο, μεν , αλλά μοναχικό αγόρι.Δεν έχει φίλους και έτσι περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας παίζοντας μόνος.Ακόμα,κάποια παιδιά στο σχολείο τον κοροιδεύουν για τον τρόπο ντυσίματος του και συχνά καταλήγει να καβγαδίζει μαζί τους.

Ώσπου θα γνωρίσει τον Woody και την παρέα του.Μια παρέα από skinhead οι οποίοι φροντίζουν τον μικρό και τον ενσωματώνουν στην παρέα τους.Αν και μεγαλύτεροι του, τον αγαπάνε και τον βλέπουν σαν ένα μέλος της παρέας. Η παρέα αυτή είναι μεν skinhead, αλλά κυρίως μόνο στο στιλ και στον τρόπο ζωής.Lets face it ,είναι νεαροί και δεν μπορούν να βάζουν ιδεολογίες πάνω από το ''παιχνίδι και την ανεμελιά''. Όπως θα δεις, και τις τρέλες τους θα κάνουν και τα πάντα.Αλλά κουβέντα για ιδεολογίες.

Μόλις βγει από την φυλακή ο Combo, ένα πρώην μέλος  με ακροδεξιές θέσεις,η παρέα θα χωριστεί .Ένας skinhead, μεγαλύτερος από όλους σε ηλικία, φανατικός ρατσιστής, εθνικιστής,ψυχωτικός χαρακτήρας, ο οποίος βρίσκει το ''φρέσκο'' αίμα, τον Shaun, και επιχειρεί να του κάνει πλύση εγκεφάλου.

Ο  Combo θα τον πάρει στην μικρή του ''συμμορία'' και θα τον επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μιλάει άσχημα ο μικρός, να γίνει ξενοφοβικός, ρατσιστής και όλα τα σχετικά.Ο μικρός πέφτει εύκολα στα ερεθίσματα του Combo.Θέλει να κάνει τον πατέρα του περήφανο, διότι πέθανε στον πόλεμο,και δεν θέλει να επιτρέψει το ενδεχόμενο να πέθανε για το τίποτα.


Ο μικρός Shaun (Thomas Turgoose) είναι ένα εξαιρετικό ταλεντάκι, αλλά την παράσταση κλέβει ο Combo (Stephen Graham).

Η επιλογή μουσικής είναι υπέροχη , ενώ οι εικόνες , οι τεχνικές, τα ρούχα ,τα σπίτια και όλα τα σχετικά,με έκαναν να αισθάνομαι ότι η ταινία γυρίστηκε όντως εκείνη την εποχή. (Η ταινία είναι του  2006).Απλές τεχνικές, με πλάνα που δίνουν έμφαση στα συναισθήματα και στις εκφράσεις των χαρακτήρων. Μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού και χαμηλών τόνων, αλλά με ψυχή! Δείχνει την πικρή μορφή ενηλικίωσης , σε μια εποχή που κυριαρχεί η ξενοφοβία και η ανεργία.

Ενοχλήθηκα λίγο με την απεικόνιση της απότομης ωρίμανσης του μικρού.Με άλλα λόγια τον έδειχνε να καπνίζει και να φιλάει παθιασμένα μια μεγαλύτερή του.Ρε κάποιος πρέπει να μου απαντήσει, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις??Τι γίνεται στα γυρίσματα? Επιτρέπετε?Εδώ όταν βρίζουν τα παιδιά στις ταινίας κάθομαι και σκέφτομαι πως δεν είναι σωστό.ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΌΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΆ χαχα.................ναι -.-

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν θα σου παραδώσει μαθήματα για το ρατσισμό ή για την ξενοφοβία, και ούτε κάνει πολιτικό κήρυγμα.
Σου περνάει άλλα μηνύματα.

(Αισθάνθηκα) ότι είχε ένα ΣΤΟΧΟ, και τον πέτυχε.Ποιός είναι αυτός ο στόχος??
Ότι ναι μεν μπορεί ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ να αλλάξει και να επηρεαστεί από διάφορες καταστάσεις και από διάφορα πρότυπα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί από μόνος του να καταλάβει τα λάθη του,με μια παγίδα την οποία θα βάλει ο ίδιος (κατα λάθος) στον εαυτό του.
Με άλλα λόγια εσύ ο ίδιος θα καταφέρεις να αλλάξεις γνώμη στον εαυτό σου και όχι τρίτοι.
Δεν επιλέχθηκε,λοιπόν,ο κλασικός τρόπος μεταστροφής στο σωστό δρόμο,όπου ο ήρωας κάνει κάποιο χοντρό λάθος και έπειτα γεμίζει τύψεις.

(Ο σκηνοθέτης διάλεξε έναν άλλο τρόπο για να δείξει τη μεταστροφή του
Comb και είναι ο παρακάτω ) 

Έχω ανάγκη να συζητήσω για το τέλος, οπότε μην διαβάσεις το παρακάτω εάν πρόκειται να τη δεις.
Θα με καταλάβεις αν δεις το έργο.Θα καταλάβεις αυτά τα οποία θα πω τώρα και πιστεύω θα συμφωνήσεις μαζί μου.

Ο Combo πέφτει στην παγίδα των συναισθημάτων του.Ο Milky (τζαμαϊκανός ο οποίος έλεγε ότι απαρνήθηκε τις καταγωγες του και είναι πια Άγγλος)του φέρνει ένα μάθημα ζωής.Καταφέρνει μέσα σε μια στιγμή να κάνει τον  Combo  να τον συμπαθήσει και να δει ότι μπορεί να έχουν κοινά αυτοί οι δύο τους. Ο Milky όμως του κάνει παιχνίδι, και στο τέλος του χαμογελάει ειρωνικά ,σα να του λέει...''Είδες που όλα είναι μια σκατο ιδεολογία?''
Όταν όμως καταλαβαίνει ο Combo ότι ΕΤΣΙ ΑΠΛΆ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΉ άλλαξε στάση στις ιδεολογίες του, ακόμα και αν ήταν για 3 δευτερόλεπτα, τότε ξυπνάει μέσα του η άρνηση και ο φανατισμός και αντιδρά άσχημα.Αυτή είναι μια από τις πιο έντονες στιγμές της ταινίας.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στην μητέρα του μικρού ,καθώς πέθανε από καρκίνο λίγο πριν η ταινία βγει στις αγγλικές αίθουσες.






4 σχόλια:

  1. Σ' αρέσουν οι ταινίες με περιθωριακούς χαρακτήρες , κάνω λάθος;
    Το λέω γιατί έχω δει κι άλλες ταινίες που έχεις δημοσιεύσει στο παρελθόν με παρόμοιο θέμα.
    Τι έχει να σου δώσει μια τέτοια ταινία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρέσουν γενικότερα ταινίες που ασχολούνται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Δεν προτιμώ συγκεκριμένους χαρακτήρες.
    Δεν με νοιάζει ποια κοινωνική τάξη έχει ο χαρακτήρας, ποια ιδεολογία έχει, τα πιστεύω του και πάει λέγοντας.Όλοι οι άνθρωποι και τα λάθη μας κάνουμε και τα πάντα.Μαρέσει να βλέπω χαρακτήρες οι οποίοι μαθαίνουν από τα λάθη τους μέσα από μια σειρά καταστάσεων. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να έχει happy end η ταινία, αλλά τουλάχιστον να λυτρώνεται ο χαρακτήρας.Ή τουλάχιστον να μαθαίνουμε τους λόγους που έκανε τα λάθη του.Κανείς δεν γεννήθηκε κακός.Θέλω ο σκηνοθέτης να ασχολείται και να εξηγεί με κάποιον τρόπο τις πράξεις του χαρακτήρα, είτε είναι καλές είτε κακές..

    (πόσες φορές είπα τη λέξη χαρακτήρας?χααχχαχα έλεος)


    Όσον αφορά το τι μου προσφέρουν τέτοιες ταινίες.
    Μου προσφέρουν γνώση και να καταλαβαίνω καλύτερα τους ανθρώπους.

    ελπίζω να σε κάλυψα!!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με κάλυψες και με το παραπάνω ;)
    Ούτε εμένα με ενδιαφέρει το happy end , αρκεί να δίνεται το τέλος ωραία και με συνοχή.
    Ε από κει και πέρα αν υπάρχει και μια δόση αισιοδοξίας δε με χαλάει καθόλου.
    Είναι και οι ταινίες κλειδί στην ψυχολογία των ανθρώπων , το πιστεύω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού και χαμηλών τόνων, αλλά με ψυχή! μπραβο.απλα ταινιαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή