17 Νοεμβρίου 2011

Melancholia


Ά ρε Trier.Ότι και να κάνεις αμέσως όλοι να σε φάνε.Ζήλια παιδί μου ζήλια.

Η κατάθλιψη βοήθησε τον Trier να γυρίσει άλλη μια ταινία, την Μελαγχολία. (Μετά τον σουπερ σοκαριστικό και αμφιλεγόμενο Αντίχριστο). Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, χρησιμοποιεί την κατάθλιψή για να γυρίζει ταινίες, σαν μέσο θεραπείας.Έτσι, λοιπόν, η συγκεκριμένη ταινία έχει πολύ μεγάλη σημασία γι' αυτόν.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν για την καταστροφή του κόσμου και το τέλος της ψυχής του ανθρώπου.Ο πλανήτης Μελαγχολία θα προσκρούσει στη Γη, με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό αφανισμό του ανθρώπινου είδους.Οι δύο αδερφές, Justine (Kirsten Dunst) και Claire (Charlotte Gainsbourg) βιώνουν διαφορετικά η μια από την άλλη τις τελευταίες τους ώρες.

Η  Justine την ημέρα του γάμου της βιώνει το άγχος.Το γλέντι του γάμου δεν έχει τελειωμό, ενώ κάθε στιγμή που περνάει η  Justine σκέφτεται πόσο πολύ φοβάται.Αδυνατεί να δείχνει ευχαριστημένη στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της.Έπειτα με τον καιρό έρχεται η μελαγχολία. Κάτι φρικτό για την οικογένεια της , διότι δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ,ούτε να περπατήσει, ενώ συνεχώς κλαίει.

Βλέπουμε το πρώτο μέρος της ταινίας να είναι αφιερωμένο στην  Justine, η οποία περνάει σταδιακά στη μελαγχολία.

Το δεύτερο μέρος της ταινίας αφορά την Claire, η οποία έχει το μυαλό της συνεχώς στον πλανήτη Μελαγχολία.Με άντρα επιστήμονα , ο οποίος την καθησυχάζει  ότι όλα θα πάνε καλά, η Claire έχει συνεχώς ένα κακό προαίσθημα.

Η ταινία δεν έχει καμιά σχέση με επιστημονική φαντασία, ούτε καν με δράμα.

Η Kirsten Dunst έπρεπε να γνωρίσει τον Trier για να ωριμάσει σαν ηθοποιός.Την βλέπεις και καταλαβαίνεις ότι έχει ανέβει level ,πως το λένε.Καμιά σχέση με την κοπελίτσα που έχεις δει στις χαζοαμερικανιές (πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας).Ενσαρκώνει την Justine η οποία στο τέλος της ταινίας παρόλο που βρίσκεται στο στάδιο της μελαγχολίας, θα είναι πιο ενεργή.
Ο λόγος ??
Όπως έχει δηλώσει και ο Trier, όταν ένα άτομο που έχει κατάθλιψη ή μελαγχολία βρίσκεται αντιμέτωπο με την καταστροφή, αποδεικνύεται αντάξιο των περιστάσεων.Ενώ οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν έχουν περάσει μια τέτοια κατάσταση, γιαυτό δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.
Αντιθέτως η Claire με τις κρίσεις πανικού , δεν θα σκέφτεται λογικά και θα δρα με λανθασμένο τρόπο.

Η σκηνή που δείχνει την Justine να επιπλέει στο νερό με το νυφικό και την ανθοδέσμη της της είναι επιρεασμένη από τον πίνακα του John Everett Millais ''Ophelia''


Ο Trier για μένα είναι από τους καλύτερους και πρωτότυπους (όσον αφορά εικαστικά και τεχνικά) σκηνοθέτες του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Η ταινία είναι άψογη  καλλιτεχνικά (φωτογραφία, μουσική και πάει λέγοντας)

Μην ξανα ακούσω να λένε τον Trier μισάνθρωπο θα γίνει χαμός.
(Αστειεύομαι φυσικά, αλλαααα να ταν η ζήλια ψώρα........)

Γενικότερα συνεχώς λένε τον Trier μισογύνη, μισάνθρωπο και τα σχετικά.Είναι να σου αρέσει το στιλ του και οι ταινίες του.Γενικότερα να μπορείς να τον καταλαβαίνεις.
Αν δεις επιφανειακά τις ταινίες του λογικό να τον αποκαλέσεις μισάνθρωπο.
Έχω πει και η ίδια ότι ο Αντίχριστος είναι από τα πιο αρρωστημένα αριστουργήματα που έχω δει ποτέ μου.
Είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες,αγοράσα το dvd, αλλά όταν μια φίλη μου είπε να δούμε μαζί την ταινία αρνήθηκα.Της λέω, ''Δεν είμαι σε mood να τη δω αυτή τη στιγμή.Είναι ψυχοπλακωτικό και εκνευριστικό.''
Το μισώ και το αγαπώ συγχρόνως.

Γι'αυτό αστειεύομαι με τις αναφορές μου στη ''ζήλια''.Λογικό κάποιοι να μην αρέσκονται στο στιλ του και να τον βρίσκουν αρρωστημένο και πάει λέγοντας.

(Το παρακάτω αφορά μια δήλωσή του φέτος στις Κάννες, η οποία δήλωση και παρεξηγήθηκε.)


































Είσαι μεγάλος.Κάνε ότι γουστάρεις, λέγε ότι θες και άστους όλους να σφάζονται σαν τα κοτόπουλα για το ΤΙ ΕΝΝΟΟΎΣΕΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ.













































2 σχόλια:

  1. Αυτή την ταινία ήθελα να τη δω.
    Δεν έχω δει κάτι του Τρίερ , και ήμουν σίγουρη ότι θα αξίζε.
    Ξέρεις , για την ατμόσφαιρα που κλίνει προς δράμα , αλλά και για την ερμηνεία της Ντανστ.
    Από τρέιλερ που έχω δει κατάλαβα πως αποτυπώνει πολύ καλά τη μελαγχολία.
    Να τη δω κατά τη γνώμη σου; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά και μόνο που σου έκανε αυτό το ''κλικ'' φυσικά και να το δεις!!!! :D
    Πιστεύω θα σου αρέσει πολύ! Τουλάχιστον θα πάρεις και μια γέυση από Trier, εφόσον λες ότι δεν έχεις δει κάτι από αυτόν.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή