4 Σεπτεμβρίου 2011

The Rite

Πολύ καιρό ήθελα να δω τη συγκεκριμένη ταινία.

Ο νεαρός Michael βοηθάει από μικρός τον πατέρα του στην οικογενειακή τους επιχείρηση, το γραφείο τελετών.
Ώσπου προκειμένου να ξεφύγει αποφασίζει πάει να σπουδάσει σε θεολογική σχολή και να γίνει κληρικός.
Θα φτάσει η στιγμή,όμως, που θα αλλάξει γνώμη και θα επιθυμήσει να παρατήσει τη σχολή. Ένας καθηγητής θα του κάνει πρόταση να πάει στο Βατικανό προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα εξορκισμού αλλιώς θα πρέπει να δώσει πίσω τα 100 χιλιάδες δολάρια που στοίχισε η εκπαίδευση του.

Ο Michael δεν έχει πίστη.Στα μαθήματα συνεχώς ανοίγει θέματα και προσπαθεί να αναιρέσει τα λεγόμενα των καθηγητών και να βρει την επιστημονική εξήγηση των φαινομένων.
Μόλις γνωρίσει τον Πατέρα Lucas θα αλλάξουν όλα του τα πιστεύω εξαιτίας όλων αυτών των απόκοσμων και παράλογων γεγονότων που θα κληθεί είτε να παρακολουθήσει ως 3 πρόσωπο είτε να βιώσει ο ίδιος.



Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να κάνει τα ΠΑΝΤΑ. Μπορεί ακόμα ΑΝ ΘΕΛΕΙ να σου δημιουργεί πληγές στα χέρια και την επόμενη μέρα να εξαφανίζονται.Αν ο άνθρωπος πιστεύει κάτι τότε το προκαλεί στον εαυτό του.Η λεγόμενη ψυχοπαθολογία,  γνωστή ως διανοητική ασθένεια.
Με άλλα λόγια πίσω από τέτοια φαινόμενα κρύβεται μια διαταραχή της προσωπικότητας.

Γιαυτό, στην ταινία ο νεαρός προσπαθεί να βρει για παράδειγμα, τα ψυχολογικά της εγκυμονούσας κοπελίτσας, η οποία έχει δαιμονιστεί.Προσπαθεί μέσω ερωτήσεις του να μάθει ,πχ αν ο πατέρας της την κακοποιούσε και τα σχετικά.
Ωστόσο , ο Πατέρας Lucas θα του αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία.

Η ταινία δεν θα σου αλλάξει την όποια άποψη είχες για τον εξορκισμό.Ούτε θα σε διαφωτίσει με γνώσεις.Υπήρχαν και κάποια σεναριακά κενά και ερωτήματα που έμεναν αναπάντητα.

Πραγματικά, ο Anthony Hopkins ως Πατέρας Lucas είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ.Και ίσως η παρουσία του και το παίξιμό του να είναι το μοναδικό πράγμα που θαύμασα τόσο πολύ στην ταινία.
Παίζει έναν πολύ cool χαρακτήρα.
Ένας ανοιχτόμυαλος Πάτερ που δεν διστάζει να πει στον νεαρό ότι και αυτός κάποτε δεν πίστευε και πως έρχονται μέρες που ακόμα και τώρα κλονίζετε που και που η πίστη του.
Ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα πολύ σοβαρό ,σοφό αλλά και αστείο.

Σταμάτησε έναν εξορκισμό γιατί χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο!!!! Και σα να μην έφτανε αυτό, απάντησε κιόλας! Αυτά είναι ρεεε!!



Ο Colin O'Donoghue παίζει τον νεαρό Michael ,ο οποίος είναι ένα γλυκανάλατο αγγούρι. Δεν με έπεισε καθόλου σε καμιά στιγμή της ταινίας.Ούτε καν για την δυσπιστία του και τη δίψα του να αναιρέσει τους άλλους. Σημείο πολύ σημαντικό,γιατί θα έπρεπε να έρθει σε αντίθεση όταν θα πιστέψει τελικά.Πολλές φορές τον βαριόμουνα κιόλας...Κρίμα.

Φυσικό ήταν να βάλουν και μια κοπελίτσα ως γλαστρίτσα εκεί για να υπάρχει.Την
Alice Braga.
 Πιο καλή ήταν η δαιμονισμένη εγκυμονούσα.Που την ενσαρκώνει η Ιταλίδα Martha Gastini.Και ναι, τώρα που το σκέφτομαι ήταν φοβερή.

 
( Ο σκηνοθέτης Mikael Håfström παρευρέθηκε σε αρκετούς εξορκισμούς κατα τη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας, ωστόσο δεν του επιτράπηκε να τους παρακολουθήσει)

Προτείνω τη συγκεκριμένη ταινία, γιατί αξίζει πραγματικά να δεις τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει ο Hopkins.
Προσωπικά την απόλαυσα πολύ με παρέα.

ΣΗΜΕΙΩΤΈΟΝ, μην ακούσω βλακεία τύπου ''σκατά θρίλερ''.Γιατί δεν είναι θρίλερ.
ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ κεφαλάκια να γυρίζουν και άλλες τέτοιες τρελίιιιτσες.!

Έχει θέμα την εσωτερική αναζήτηση της πίστης, και προσωπικά πιστεύω ότι πέτυχε το στόχο της.

Είναι πραγματικά ηλίθιο και άδικο το γεγονός ότι πολλοί συγκρίνουν οποιαδήποτε ταινία με θέμα τον εξορκισμό, με την γνωστή ταινία ''Ο εξορκιστής''.

Αν είναι δυνατόν δηλαδή να καταδικάζουμε μια ταινία μόνο και μόνο επειδή δεν έφτασε κάποιο αντίστοιχο αριστούργημα.

Έεεελα και δεν θέλω γκρίνια.



2 σχόλια: