1 Αυγούστου 2011

Water for Elephants

Θυμάμαι πριν μήνες καθόμουν και έβλεπα MTV @ The Movies.Σε κάποια στιγμή είχα αφαιρεθεί στο pc μου, και ξαφνικά ακούω μια φανταστική μουσική. Γυρνάω στην τηλεόρασή μου και βλέπω να παίζει ένα τρέιλερ. Το νερό για ελέφαντες. Σε όλη τη διάρκεια του τρέιλερ είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα.Τι φανταστικές εικόνες , τι μουσική, οπ να και το βαμπίρ, τι εκπληκτικά υποσχόμενο τρέιλερ.Είχα ανατριχιάσει.. .

Αμέσως μόλις τελείωσε το τρέιλερ, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ψάξω γι'αυτην την ταινία. Είδα ότι παγκόσμια προβολή ήταν 5 Μαΐου.Ξενέρωσα τη ζωή μου! Τι απογοήτευση..! Έπεφτε πολύ μακριά. (Έχω την εντύπωση πως το τρέιλερ το είδα κάπου στα μέσα του  Νοέμβρη.)

Έφτασε,λοιπόν, 5 Μαΐου και η προβολή ακυρώθηκε....Την έβαλαν 22 Μαΐου ( μέσα στην εξεταστική μου έλεος). 
Εμ πάση περίπτωση. Που θέλω να καταλήξω. . . Ήταν από τις λίγες φορές που ενθουσιάστηκα τόσο μα τόσο πολυ για μια ταινία μόνο και μόνο από το τρέιλερ της. 
 Δεν μπήκα στον κόπο να διαβάσω την ιστορία του ή τίποτα τέτοιο.Ήθελα να κάνω έκπληξη στον εαυτό μου και να τον επιβραβεύσω που περίμενα τόσο.

Ένας λόγος για τον οποίο το τρέιλερ αυτό  μου υποσχέθηκε πολλά, ήταν γιατί μου θύμισε το Big Fish (Αγαπημένη μου ταινία ever ever ever ever). Μου το θύμισε , και περίμενα να δω κάτι που όχι απαραίτητα να του μοιάζει, αλλά κάτι που να μου προκαλέσει το συναίσθημα που ένοιωσα όταν πρωτοείδα το Big Fish.

Έφτασε η μέρα ,λοιπόν, που είδα την ταινία.Είχα υπερβολικά πολλές απαιτήσεις για την ταινία αυτήν και γι'αυτό το λόγο ίσως να απογοητευτικά λίγο.

Πρώτα από όλα το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με έναν νεαρό τον Jacob,που αφού ενημερωθεί πως οι γονείς του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, παρατάει τις σπουδές του στην κτηνιατρική και αποφασίζει να φύγει μακριά,και όπου τον βγάλει ο δρόμος.Μπαίνει σε ένα τρένο που τυχαίνει να περνάει και διαπιστώνει πως αυτό το τρένο μεταφέρει το περιβόητο τσίρκο ''Benzini Brothers''.Εκεί θα ερωτευτεί τη γυναίκα του αφεντικού και θα δεθεί με τον ελέφαντα την Rosie.
Πίσω από τα φώτα, τα όμορφα κουστούμια ,τα χειροκροτήματα, βλέπουμε μια κοινωνία παρακμάζουσα όπου οι άνθρωποι είναι βυθισμένοι στο αλκοόλ και στη βία. 

Η ταινία εστιάζει περισσότερο στο ερωτικό περιεχόμενο παρά σε όλα τα άλλα.Όπως στις αναμνήσεις των γεγονότων, εικόνων,στις εμπειρίες που απέκτησε ο νεαρός βρισκόμενος στο τσίρκο κλπ.Αυτό ήταν ένα στοιχείο που με ξίνισε.
Επίσης θα ήθελα συνεχείς αναδρομές από το παρόν στο παρελθόν μέσω της αφήγησης του πλέον γέρου Jacob. Αφήγηση έχουμε μόνο στην αρχή και στο τέλος.Αφού ξεχνάς κιόλας ότι είσαι σε μια ιστορία που αφηγήται ο γέρος Jacob.

Πέρα από αυτό,είναι πολύ καλοδουλεμένη με μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, όμορφη φωτογραφία και πολύ ωραίο casting.
Ο ρόλος του σχιζοφρενή αφεντικού και κακοποιού των ζώων του τσίρκου, άρμοζε γάντι στον Christoph Waltz.Αυτός ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να ενσαρκώνει τους κακούς!!Είναι το δυνατό χαρτί της ταινίας,ένας χαρακτήρας δυνατός και σκοτεινός.Όλα περνάνε από το χέρι του και αυτό αποφασίζει για το κάθε τι.Η βία πάντοτε είναι η λύση στα προβλήματά του.

Η Reese με το κουτάλι επίσης ταίριαζε απόλυτα στο ρόλο της Marlena.Είναι μικροσκοπική, ξινή αλλά και συγχρόνως γλυκιά.Πάλι καλά που δεν είδα την Scarlett Johansson στο ρόλο αυτό (γιατί της είχε γίνει πρόταση).Reese Witherspoon,λοιπόν, και ξερό ψωμί.Ενσαρκώνει μια πανέμορφη γυναίκα, απλησίαστη , εξωτική και πολύ ταλαντούχα. Έχει μια βαθύτερη σχέση με τα ζώα που δουλεύει και σιχαίνεται τον άντρα της όταν ξεσπά πάνω τους με βία.

Ε και το βαμπίρ ο Robert Pattinson ως Jacob δεν ήταν καθόλου κακός, αντιθέτως μου άρεσε αρκετούτσικα.(Ούτως η άλλως ποτέ δεν έχω πει τίποτα κακό για την ηθοποιία του).Συγκεκριμένα μου άρεσε πολύ που στο ρόλο του χαμογελούσε συνέχεια και για τα  πάντα! Παρόλα αυτά του λείπει αυτή η ένταση και η περιέργεια που θα έπρεπε να έχει ο νεαρός Jacob που μόλις ξεκινά μια καινούρια ζωή με καινούριες εμπειρίες.

Να μην ξεχάσω και τον γλυκύτατο παππούλη που υποδύεται τον Jacob στα γεράματα.Μα τι παππούλης! Ο Hal Halbrook με ένα μόνο πλάνο μπορεί να σε κάνει να συγκινηθείς.Όταν κοιτάει την φωτογραφία που του θυμίζει εκείνα τα χρόνια!

Επίσης, στην ταινία βλέπουμε τον ελέφαντα να κακοποιείται κάποιες φορές.Σπαράζεται η καρδιά μου,ωστόσο φυσικά και τίποτα δεν έγινε στα αλήθεια και φυσικά στα γυρίσματα κανένα ζώο δεν κακομεταχειρίθηκε.
Παρόλα αυτά η παραγωγή αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα από διάφορες οργανώσεις που ισχυρίζονταν ότι ο ελέφαντας πριν χρησιμοποιηθεί στην ταινία,κακομεταχειριζόταν από τους εκπαιδευτές τους . Καθώς κυκλοφόρησε ένα βίντεο σχετικό.Ωστόσο η παραγωγή είχε το κεφάλι της ήσυχο εφόσον η American Humane Association είχε τοποθετήσει μόνιτορ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και έδωσε στην ταινία το πράσινο φως πως κανένα ζώο δεν κακομεταχειρίθηκε.

Για να συνοψίσω, πιστεύω πως το λάθος ήταν το ότι ο σκηνοθέτης πήρε ένα σίγουρο σενάριο (μπεστ σελλερ) ,σίγουρο και γνωστό κάστ, τον πολυαγαπημένο από όλα τα κοριτσάκια Robert Pattinson και έκανε μια ταινία γλυκανάλατη.

Eίναι άδικο να πω πως η ταινία δεν είναι καλή μόνο και μόνο επειδή εγώ η ίδια την περίμενα διαφορετική.Ωστόσο,δυστυχώς,δεν είχε δική της ταυτότητα αλλά  το κλασικό χολιγουντιανό λοβ στόρυ .Οι ήρωες κινούνται προβλέψιμα, ενώ μεταξύ Jacob και Marlena δεν υπήρχε πάθος ή έστω χημεία μεταξύ τους.
Ενώ είχε στα χέρια του ο σκηνοθέτης μια δυνατή ιστορία, αυτός προτίμησε τον εύκολο δρόμο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου