20 Αυγούστου 2011

Η αληθινή ιστορία της Sylvia Likens- An American Crime


Ο σατανάς τελικά κυριεύει τις ψυχές των ανθρώπων.

Το κείμενο είναι γεμάτο σποιλερς.Από πηγές πήρα την ιστορία και την γράφω.

Πρόκειται για μια πολύ γνωστή ιστορία.(Προσωπικά μέχρι σήμερα δεν την είχα ακούσει ποτέ μου).Μια ιστορία αληθινή και καταστάσεις και γεγονότα που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει.Είναι η ιστορία της Sylvia Likens
 Όλα ξεκίνησαν το καλοκαιρι του 1965 .Οι γονείς της 16χρονης Sylvia  και της ανάπηρης  λόγω πολιομυελίτιδας 15 χρονης αδερφής της Jenny αδερφής ,έπρεπε να λείψουν κάποιο διάστημα για περιοδεία με το θίασο με τον οποίο εργάζονταν.Έτσι έδωσαν τις κόρες τους στην Gertrude Baniszewski υπό το ποσό των 20 δολαρίων τη βδομάδα να τις προσέχει.


 
Η Gertrude Baniszewski ήταν μια άγνωστη προς τους γονείς γυναίκα.Ήταν 37 χρονών, με χρόνιο άσθμα, διαλυμένους γάμους, 13 εγκυμοσύνες και 6 αποβολές.Είχε 7 παιδιά ενώ ζούσε με λεφτά που έπαιρνε σιδερώνοντας ρούχα ή κάνοντας baby sitting.Γ΄'αυτό ,λοιπόν, πρότεινε και στους γονείς της Sylvia να προσέχει τα δυο κορίτσια.

  


Ο πατέρας πριν φύγει, παρότρυνε στην Gertrude να χρησιμοποιεί αυστηρότητα στα κορίτσια όποτε χρειαζόταν, καθώς ήταν κάπως ατίθασα.Ο ίδιος δεν θέλησε όμως να κοιτάξει το χώρο του σπιτιού,το χώρο στον οποίο θα άφηνε τις κόρες του,δηλώνοντας πως δεν ήθελε να φανεί αδιάκριτος.Και όμως, αν έμπαινε στον κόπο να κοιτάξει θα έβλεπε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η οικογένεια αυτή.Δεν υπήρχε καθόλου σόμπα στο σπίτι, τα κρεβάτια ήταν λιγοστά και δεν αρκούσαν για όλα τα μέλη, στην κουζίνα υπήρχε μόνο ένας φούρνος ίσα ίσα για να ζεσταίνετε το φαγητό, ενώ δεν υπήρχαν ούτε καν κουτάλια για να τρώει η οικογένεια.Υπήρχαν μόνο 3 τα οποία και αναγκάζονταν να μοιράζονται.

Η πρώτη εβδομάδα στο σπίτι της οικογένειας κύλησε αρκετά ομαλά.Τα δύο κορίτσια γνώρισαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ενώ άρχισαν να προσαρμόζονται στο νέο τους σχολείο.

Τη δεύτερη βδομάδα όμως θα αλλάξουν ανατρεπτικά τα πράγματα, καθώς η επιταγή του πατέρα των δυο κοριτσιών, με τα λεφτά δεν είχε έρθει.Η Gertrude έξαλλη ανάγκασε τα δύο κορίτσια να ξαπλώσουν σε ένα κρεβάτι με γυμνά τα οπίσθια τους για να μπορέσει να τις χτυπήσει με ξύλινη βέργα.Η πληρωμή των γονιών της έφτασε την επόμενη μέρα.

Στις επόμενες μέρες η Gertrude είχε ήδη αρχίσει να επικεντρώνεται στην Sylvia.Τα κορίτσια ξυλοφορτώθηκαν για ακόμα 2 φορές.Υποπτευόταν ότι η Sylvia  παρέσυρε και τα άλλα παιδιά να κλέβουν μικροαντικείμενα απ' το σχολειό.

Μια Κυριακή η μια κόρη της Gertrude κατηγόρησε την Sylvia ότι έτρωγε στο κυριακάτικο τραπέζι σαν γουρούνι.Για να πάρει το μάθημά της ,λοιπόν, η Gertrude την ανάγκασε να φάει ένα λουκάνικο γεμισμένο με ακαθαρσίες.Αφού τα έφαγε για να τιμωρηθεί για την ανάρμοστη συμπεριφορά της ,έκανε εμετό, τον οποίο και μετά αναγκάστηκε να φάει ειδάλλως η Gertrude θα την χτυπούσε.

Η Gertrude είχε πείσει τα κορίτσια ότι όλες αυτές οι τιμωρίες γίνονταν για να πάρουν το μάθημά τους και πως δικαίως τιμωρούνται λόγο των κακών τους πράξεων.Τα κορίτσια πείθονταν πως η Gertrudeείχε δίκιο, σε σημείο που δεν είπαν τίποτα στους γονείς τους όταν ήρθαν να τις επισκεφτούν.

Μια μέρα η Sylvia άφησε ένα φιλο της να ξαπλώσει δίπλα της στο κρεβάτι εξαγριωνοντας έτσι την Gertrude που τις φώναξε:"Τώρα θα αποκτήσεις μωρό!" και την κλότσησε την ίδια στιγμή με δύναμη στα γεννητικά όργανα.Η Sylvia δεν είχε σεξουαλικές εμπειρίες,παρόλα αυτά πείστηκε από το περιβάλλον της ότι έμεινε έγκυος.Αυτό θύμωσε την Paula, την μεγαλύτερη κόρη της Gertrude,που ήταν πραγματικά έγκυος.
Η Sylvia σαν εκδίκηση διέδωσε στο σχολείο ότι η Paula και η άλλη κόρη η Stephanie ήταν πόρνες.Αυτό το γεγονός εξαγρίωσε το αγόρι της Stephanie ,ο οποίος χτύπησε πολύ άσχημα την  Sylvia .Ακόμα την χρησιμοποιούσε από τότε σαν ''σάκο'' για την προπόνησή του.

Με τον καιρό η Gertrude διέδιδε διάφορες κακές φήμες για τη Sylvia στη γειτονία, με αποτέλεσμα να τα ενθαρρύνει να χτυπούν την Sylvia.Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν η Gertrude είπε σε ένα κοριτσάκι πως η Sylvia είπε τη μαμά της πόρνη.Μετά από αυτό η κοπέλα την χτύπησε με μανία στην κοιλιά.Εντομεταξύ η Paula, η μεγαλύτερη κόρη όπως είπαμε και πριν, συνήθιζε να χτυπάει την Sylvia με ότι αντικείμενο έβρισκε μπροστά της.

Με διάφορες παραπληροφορήσεις και διάφορες απόπειρες της Gertrude να πείσει την Sylvia ότι έκλεβε πράγματα και ότι δημιουργούσε προβλήματα,  η Sylvia κακοποιούταν συνεχώς. Η Gertrude την κλωτσούσε, την έκαιγε με σπίρτα στα δάχτυλα, την χτυπούσε με ζώνη,έσβηνε τσιγάρα πάνω στο κορμί της κλπ.

Η Gertrude έπειθε κάποια αγόρια να καίνε την Sylvia, να την βασανίζουν και να την χτυπούν σε καθημερινή βάση.Ακόμα, η ίδια ανάγκαζε την 16 χρονη να κάνει στριπτίζ και να αυτοικανοποιείτε μπροστά στα αγόρια αυτά για την ικανοποίησή τους.

Η Sylvia εξαιτίας όλης αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς, εξαιτίας όλων αυτών των βασανισμών που αναγκάζονταν να υποκύπτει, και εξαιτίας αυτής της ψυχολογικής πίεσης ούρησε στο κρεβάτι της.Αυτό το γεγονός εξόργισε την Gertrude , η οποία και έδωσε εντολή να κλειδώσουν την στο κελάρι, απαγορεύοντας τη χρήση του μπάνιου.Ώθησε τους βασανιστές να την "καθαρίσουν" από τη βρωμιά της και γιαυτό καθιερώθηκε να γεμίζουν την μπανιέρα με βραστό νερό και να την βάζουν μέσα με τη βια, ενώ η Paula της έτριβε της πληγές με αλάτι.

Στο κελάρι η Sylvia ήταν γυμνή και νυστική.Εκεί πήγαιναν σε καθημερινή βάση οι βασανιστές παιδία της γυτονειάς και την χτυπούσαν , την έκαιγαν και την ανάγκαζαν να αναίβει τις σκάλες του υπογείου με σκοπό να την ξαναρίξουν πάλι κάτω.

Η Gertrude δεν είχε ξεπεράσει τις τότε φήμες που είχε διαδώσει η Sylvia για την κόρη της την Paula.Έτσι λοιπόν της είπε, ''Οπως στιγμάτισες εσύ τις κόρες μου έτσι θα σε στιγματίσω κι εγω''.Με τη βοήθεια κάποιου αγοριού της γειτονιάς την φίμωσαν και την ξεγύμνωσαν.Έκαψαν μια βελόνα και χάραξαν στην κοιλιά της I'm prostitute.

Τοτε η Gertrude κορόιδεψε τη Sylvia λέγοντας της:"Τώρα πια δεν μπορείς να παντρευτείς ούτε να ξεγυμνώνεις μπροστά σε κανένα. Τι θα κάνεις τώρα?".Μετά από αυτό το μαρτύριο την ξανακατεβασαν στο υπόγειο και η Sylvia έγινε για ακόμη μια φορά το αντικείμενο προπόνησης του Hubbard,του αγοριού της Stephanie, χτυπώντας τη ανελέητα.Το ίδιο βράδυ όταν η Jenny κατέβηκε να δει τη Sylvia εκείνη της είπε:"Θα πεθάνω. Το καταλαβαίνω πια."

Η Gertrude και η Paula την ανάγκασαν να γράψει ένα γραμμα στους γονείς της το οποίο μετά το θάνατο της το παρέδωσαν στους αστυνομικούς λέγοντας πως το κορίτσι έφυγε από το σπίτι κι είχε αφήσει αυτό το γραμμα:

«Προς τον κύριο και την κυρία Likens,
Τη νυχτα ακολουθησα μια συμμορια αγοριων. Ειπαν οτι θα με πληρωναν αν τους εδινα κατι, ετσι μπηκα στο αυτοκινητο και ολοι πηραν αυτο που ηθελαν … και οταν τελειωσαν, με χτυπησαν γεμιζοντας με πληγες και σημαδια ολο μου το σωμα. Επισης εγραψαν στην κοιλια μου τη φραση, «ειμαι πορνη και περηφανη γι’ αυτο».
Εκανα τα παντα για να εξοργιζω την Gertrudeκαι κοστισα στην Gertrude περισσοτερα χρηματα απ’ οσα εχει. Εσκισα ένα στρωμα και ουρησα πανω του. Επισης στοιχισα στην Gertrude χρηματα για γιατρους τα οποια δεν μπορει να πληρωσει κι εξοργιζα συνεχως την Gertrude και ολα τα παιδια…»



Η Sylvia σε μια απ' τις ελάχιστες προσπάθειες της να ξεφύγει έτρεξε προς την πόρτα αλλά όντας αδύναμη την πρόλαβε η Gertrude και την χτύπησε  πολλές φορές στην κοιλία.Ωστόσο δεν ήθελε να την αφήσει να πεθάνει στο σπίτι της και γι' αυτό την έδωσε να φάει ένα τοστ.Η Sylvia δεν μπορούσε να καταπιεί και η Gertrude άρχισε να χτυπάει με ένα κουρτινόξυλο το κορίτσι στο στόμα.

Η τελευταία μέρα της Sylvia ήταν ένα πρωί ,όταν την ανέβασαν  επάνω για το μπάνιο της. Όταν ο Ricky,ένας από τους γιους, κι η Stephanie έβγαλαν την Sylvia από τη μπανιέρα αντιλήφθηκαν ότι εκείνη δεν ανεπνεε πια.

Τοτε η Gertrude έστειλε τον Ricky σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο να καλέσει την αστυνομία θεωρώντας ότι το μόνο που είχε να κανει ηταν να δωσει εκεινο το γραμμα που ειχαν αναγκασει το κορίτσι να γραψει στους αστυνομικους. Πριν προλαβει, ωστοσο, ο αστυνομικος να διαβασει το γραμμα αυτο η μικρη Jenny, η αδερφή της Sylvia, τον πλησιασε τρομοκρατημενη και του ψιθυρισε: "Παρτε με από εδω και θα σας τα πω όλα".

Η Gertrude Baniszewski  ποτέ δεν παραδέχτηκε τις πράξεις της.Έπειτα από άσκηση έφεσης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.Η Paula , καταδικάστηκε και αυτή σε ισόβια με την κατηγορία φόνου δευτέρου βαθμού.Τα τρία αγόρια,καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από δυο έως 29 χρόνια, με την κατηγόρια της ανθρωποκτονίας εξ'αμελειας.Δυο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκαν και τα τρία.

Τo 1971 η Paula και η Gertrude Baniszewski ξαναδικαστηκαν και η ποινή της Paula μειώθηκε και δυο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε. Η Gertrude Baniszewski παρέμεινε στη φυλακή μέχρι και το 1985 όπου αποφυλακίστηκε λόγω καλής διαγωγής. Πέντε χρόνια αργότερα πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.





Αφού διάβασα την ιστορία πήγα αμέσως να δω την ταινία.

An American crime ''βασισμένο σε αυτήν την αληθινή ιστορία.''

Η ταινία είναι εξαιρετικά soft σε σχέση με όσα διάβασες παραπάνω.Δεν δείχνει καμιά φρικαλεότητα, αλλά ούτε και όλα τα γεγονότα που έγιναν αυτούς τους μήνες.

Έδειξε μια ''ωραιοποιημένη'' εικόνα της ιστορίας αυτής.Εστίασε περισσότερο το ενδιαφέρον στην ομαλή παρουσίαση  της ιστορίας σε όλο το κοινό.Αφαιρώντας πολλά σημαντικά στοιχεία της κανονικής ιστορίας.Σαν να ήθελε ο σκηνοθέτης να μην θίξει κανέναν χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας έτσι πολλές συντηρητικές σκηνές.

Δεν υπήρχαν υπερβολές ( στην περίπτωση της συγκεκριμένης ιστορίας έπρεπε να υπάρχουν υπερβολές καθώς η ιστορία είναι από μόνη της μια υπερβολή,απάνθρωπη και άρρωστη ).

Επίσης είχα την αίσθηση ότι προσπαθούσε να κυλίσει την ταινία ο σκηνοθέτης σε λογικά πλαίσια.Δηλαδή γίνεται αυτό και αυτό επειδή η Gertrude πήρε χάπια ,ήταν μεθυσμένη,είχε περίοδο ξέρω γω και μπλα μπλα.
ΌΧΙ. Πρόκειται για μια ψυχασθενή γυναίκα και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη συμπεριφορά της.

Δεν έδειξε πολλά περιστατικά για να πεισθεί ο θεατής πως η Gertrude ήταν μια ψυχοπαθής γυναίκα.Ίσα ίσα, με την θεά Catherine Keener έπιασα τον εαυτό μου να προσπαθώ να την κατανοήσω, αυτήν και την άρρωστη λογική της.Βρέθηκα να προσπαθώ να βρω τα καλά της στοιχεία.

Γι' αυτό ίσως ήταν λάθος ο ρόλος αυτός για τα μέτρα της.Η Gertrude θα έπρεπε να είναι μια άσχημη και αχώνευτη γυναίκα,ψυχασθενής, ζηλιάρα,και γερασμένη λόγο του ποτού και του τσιγάρου.

Ακόμα, σκηνοθέτης επέλεξε ένα μόνο λόγο για τον οποίο η Gertrude κατέληξε να βασανίζει την Sylvia.Ο λόγος αυτός ήταν οι φήμες που είχε διαδώσει η Sylvia.Ότι η κόρη της ήταν πόρνη.Ενώ στην πραγματικότητα είχαν προηγηθεί άλλοι τόσοι λόγοι και τόσες υποτίθεται αφορμές για να ξεσπάει πάνω της η Gertrude.

Μια ανακρίβεια ήταν το σε πολύ καλή κατάσταση σπίτι της οικογένειας.Πράγμα το οποίο δεν ίσχυε.
Ακόμα,στην ταινία η Sylvia δεν διέδωσε φήμες για την Paula.Ενώ στην πραγματικότητα όντως είχε διαδώσει.

Από την άλλη σκέφτομαι πως αν υπήρχε ταινία με όλα τα γεγονότα της ιστορίας, τότε θα ήταν ακατάλληλη και δεν θα μπορούσε να την δει ο οποιοσδήποτε.
Γι' αυτό και ο σκηνοθέτης πήρε γνωστό καστ και απλοποίησε το σενάριο έτσι ώστε να έρθει στα μέτρα του κάθε θεατή,προκειμένου να γευτεί ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ της ιστορίας.Στο περίπου ας πούμε.

Εντάξει μεταξύ μας, αν θέλαμε να δούμε κάτι πιο σοκαριστικό υπάρχουν τόσα αντίστοιχα άρρωστα θρίλερ.
Οπότε ίσως καλύτερα που φέρθηκαν με σεβασμό στην ιστορία και την έκαναν έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να την δει.

Είναι πολύ καλογυρισμένη και σε κάνει να μπεις στο κλίμα της εποχής.

Η  Ellen Page ( παρόλο που δεν βλέπεις τους απάνθρωπους βασανισμούς που αναγκάζετε να υποστεί) σε κάνει να νιώθεις τον πόνο της και τον φόβο της με ένα και μόνο βλέμμα της.Ήταν πραγματικά συγκλονιστική.
Ακόμα έμεινε νηστική στην πραγματικότητα για το ρόλο , και όταν ο σκηνοθέτης παρατήρησε πως ήταν πιο αδύνατη,την ρώτησε αν έτρωγε.Η ίδια απάντησε ''Οχι γιατί ούτε η Sylvia τρώει.

Άλλο ένα καλό είναι πως η ταινία γυρίστηκε με χρονολογική σειρά.Πράγμα που έκανε τους ηθοποιούς να νιώσουν περισσότερο την τραγωδία και τις καταστάσεις που περνούσε η Sylvia

Εάν σε ενδιαφέρει η ιστορία μπορείς να κοιτάξεις και εδώ.....http://www.sylvialikens.com/
http://www.youtube.com/watch?v=0yXE7rUeNmk ,


6 σχόλια:

  1. απίστευτη ιστορία... :O
    εε εντάξει , αν τα είχε όλα η ταινία δε θα την έβλεπε κανείς , κάτι ήξερε ο σκηνοθέτης ;)
    Εγώ δεν την έχω δει , ήδη πλάκωσε η καρδιά μου που διάβασα την ιστορία... πάντως είμαι σίγουρη ότι η Ellen Page παίζει καλά , την έχω δει σε άλλες ταινίες...
    και η Catherine Keener καλή , όμως μου είναι δύσκολο να τη φανταστώ ως αλκοολική βασανιστική τύραννο...
    Η δεύτερη εικόνα είναι της Gertrude;;;;
    Παναγιά μου!!
    (Είναι δυνατόν δύο γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε μια άγνωστη τέτοια γυναίκα;; Μα και να μην ξέρουν ότι είναι αλκοολική και ανισόρροπη , φαίνεται στο πρόσωπό της!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό λένε όλοι!
    Το πως είναι δυνατόν οι γονείς να έκαναν κάτι τέτοιο. Όχι απλά να τις αφήσουν δηλαδή σε μια ξένη, αλλά και να λείπουν τόσο καιρό.

    Και ναι! Η Gertrude είναι στη δεύτερη εικόνα.Μα δεν είναι τέρμα φρικιαστική??

    Η ειρωνεία είναι ότι κάποια από τα παιδιά έκαναν οικογένεια, συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους. Μερικά άλλαξαν και όνομα.Πως μπορείς όμως να συνεχίσεις κανονικά τη ζωή σου? Εγώ θα προτιμούσα να αυτοκτονήσω.

    Αν ήμουν στη θέση των γονιών θα τους καθάριζα όλους.Έναν έναν. Τους αξίζει να περάσουν τα ίδια ακριβώς βασανιστήρια.

    Κάποιοι ψυχολόγοι έλεγαν πως ο λόγος που η Gertrude είχε τόσο μίσος για την Sylvia ήταν διότι της θύμιζε όλα όσα αυτή δεν είχε.
    Ομορφιά,νεότητα κλπ.
    Η ίδια ήταν γερασμένη με πολλαπλούς αποτυχημένους γάμους και άρρωστη με χρόνιο άσθμα.

    Επίσης είχε σχέσεις με πολύ νεότερούς της.Ο τελευταίος της εραστής ήταν 6 χρόνια μεγαλύτερος από την Paula.Την 17 χρονη κόρη της.

    Προφανώς ζήλευε θανατηφόρα τη Sylvia και έψαχνε αφορμές να την κατηγορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν καταλαβαίνω ακόμα κάτι. Πώς υποτάχτηκε τόσο πολύ στη μοίρα της και δεν αντέδρασε; Γιατί δε ζήτησε βοήθεια από μια καθηγήτρια στο σχολείο, την αστυνομία κλπ. Δεν μπορεί να αδιαφορούσαν όλοι. Πώς εξηγείται αυτό;

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά δεν έχω ιδέα!! Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις τα παιδιά φοβούνται και πολλές φορές νιώθουν τύψεις και αισθάνονται πως φταίνε και τα ίδια !
      Πχ ένα παιδί που κακοποιείται από τους γονείς του σκέφτεται,
      για να με τιμώρησε ο μπαμπάς,φταίω!!
      και δεν λένε τίποτα σε κανέναν από φόβο!
      Γενικότερα είναι ένα ζήτημα που δεν μπορείς να βρεις λογική!!
      Εδώ γυναίκες κακοποιούνται από τους άντρες τους και δεν μιλούν! Πόσο μάλλον ένα ανήλικο παιδί!

      Διαγραφή
  3. η γυναίκα ήταν άρρωστη... :/ μακριά από μας τέτοιοι άνθρωποι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλά διαβάζεις τέτοιες ιστορίες και αδυνατείς να πιστεψεις ότι είναι πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή