30 Ιουλίου 2011

Dorian Gray (2009)


 Το αθώο μαναράκι ο Dorian Gray φτάνει στο Λονδίνο για να ζήσει μόνιμα στο σπίτι το οποίο κληρονόμησε.Σχεδόν αμέσως πέφτει υπό την επιρροή του Lord Henry Wotton, ο οποίος τον παρασύρει στις ηδονιστικές απολαύσεις της πόλης.Από εκεί και έπειτα η ζωή παίρνει την κάτω φόρα.
Παραδίνεται στην έσχατη απόλαυση (aka στο φίκι φίκι). Καπνίζει, πίνει και καταλήγει να διαπράττει μια σειρά από δολοφονίες.

Κάποτε ένας καλός του φίλος και καλλιτέχνης θέλησε να τον ζωγραφίσει για να ''αιχμαλωτήσει'' την ομορφιά της νιότης του.Για ένα περίεργο λόγο ο πίνακας που τον απεικονίζει αρχίζει να αλλάζει με τον καιρό.
Ο περίεργος αυτός πίνακας φαίνεται να συσχετίζετε με το γεγονός ότι ο Dorian μένει για πολλά χρόνια νέος. Δεν γερνάει ούτε στο ελάχιστο.
Ο λόγος διότι έκανε κάποτε μια ευχή μπροστά από τον πίνακά του. Να μείνει πάντα νέος.
Όσο περνάνε τα χρόνια γνωρίζει την πραγματική αγάπη , ωστόσο πρέπει να προφυλάξει το μυστικό του.




Έχουμε και λέμε,
Η ταινία γενικότερα είναι αρκετά μεγάλη. Πιθανόν όμως να μην βαρεθείς. .

Με το που ξεκινάει η ταινία σου δίνει την εντύπωση ότι θα δεις τα ίδια και τα ίδια. Ωστόσο,όσο προχωράει παίρνει τα πάνω του και γίνεται καλύτερη,ενώ έχεις μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη.

Αφιερώνει όμως σχεδόν τη μισή ταινία δείχνοντας τη γεμάτη απολαύσεις ζωή του Dorian. Στην ουσία έχεις την εντύπωση πως όταν φτάνει στο τέλος,αφού έδειξε ότι ήθελε να δείξει, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να την ξεπετάξει .
Όπως,δηλαδή, όταν ο Dorian βρίσκει πια την ΚΑΙ ΚΑΛΑ αληθινή του αγάπη (που για μένα ο πραγματικός του έρωτας ήταν η πρώτη κοπέλα που γνώρισε στην ταινία),βλέπουμε τον έρωτας τους να είναι σχεδόν ανύπαρκτος και δεν τον αισθάνεσαι καν. 

Νομίζω πως ο  Lord Henry Wotton ήταν από τους λίγους ρόλους που ταίριαζε τόσο πολύ στον Colin Firth.Πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, και ο Firth  τον ενσάρκωσε ισάξια. 
 Το ίδιο και ο Ben Barnes που έπαιζε τον Dorian Gray. Χαίρομαι που δεν ήταν αγγούρι και χαίρομαι που με έπεισε σε κάθε κίνησή του.Καταφέρνει να ενσαρκώσει έναν χαρακτήρα που είναι συγχρόνως αθώος, γοητευτικός και ψυχοπαθής. (πρέπει να διασκέδασε παααρα πολύ στα γυρίσματα. 
Ε μα, όλο το Λονδίνο πήρε.)

Το ΘΕΜΑ της ταινίας προέρχεται από το μυθιστόρημα του Oscar Wilde ''The Picture of Dorian Gray''. Η ιστορία αυτή έχει γίνει 21 φορές ταινία, είτε τηλεοπτικά είτε κινηματογραφικά. 

Πάντως η ταινία είχε διχασμένες απόψεις. Πολλοί λένε ότι ήταν μια άθλια παραλλαγή της γνωστής ιστορίας, ενώ άλλοι λένε ότι ήταν κάτι πρωτοποριακό σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες και πως επίσης ήταν έξυπνο ότι δεν στάθηκε ο σκηνοθέτης 100% στο βιβλίο.

Δεν διάβασα το βιβλίο, δεν έχω δει τις προηγούμενες ταινίες.Είδα ΑΥΤΗΝ την ταινία και όποιες και να είναι οι απόψεις,πρέπει να πω πως είναι μια ταινία που τουλάχιστον θα ευχαριστηθείς από κάθε άποψη.Από την πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία, από τις ερμηνείες, την ιστορία ΚΥΡΙΩΣ καθώς και τη φοβερή μουσική.!!
http://www.youtube.com/watch?v=BFW3uoyddGU 

Ο μύθος του Dorian Gray είναι λίγο ως πολύ γνωστός, και η σκηνοθετική προσέγγιση του σκηνοθέτη στο θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Να προσθέσω:
Ο πρωταγωνιστής χριστε μου είναι ίδιος ο Μάριο από την Κορίνα την αγριόγατα.! Μα τι γέλιο ρε παιδί μου! Μα ίδιοι? Εντάξει, πες πως είναι,
ο Μάριο στα νιάτα του!.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου