20 Ιουλίου 2011

The Boy in the Striped Pyjamas

Όπα?? Καιρό είχα να δακρύσω σε ταινία. .

Διάλεξα να δω την ταινία χωρίς ΚΑΝ να ξέρω το θέμα ή το οτιδήποτε. Ήθελα να εξερευνήσω κάτι καινούριο.

Βρισκόμαστε στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του 8 χρονου Bruno .

Μετά την προαγωγή του πατέρα του ( γίνεται διοικητής σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων), η οικογένειά του μετακομίζει σε ένα καινούριο σπίτι μακριά από την πόλη.
Ο Bruno νιώθει πολύ μόνος και θέλει να γυρίσει στο παλιό του σπίτι με τους παλιούς του φίλους.Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει από το παράθυρο του δωματίου του, αρκετά μακριά να βρίσκεται μια ''φάρμα''. Παρόλο που η μητέρα του του απαγόρευσε να φεύγει από το σπίτι, ο μικρός αποφασίζει να πάει να εξερευνήσει .

Γίνεται φίλος με ένα επίσης 8 χρονο παιδί τον Shmuel, ο οποίος μικρός βρίσκεται πίσω από μια ηλεκτροφόρα περίφραξη και παραδόξως φοράει  ριγέ πιτζάμες. Στην πορεία όμως ο Bruno θα μάθει πως ο νέος του φίλος είναι Εβραίος και πως η ''φάρμα'' αυτή  ήταν στην πραγματικότητα ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων για τους Εβραίους ,που περίμεναν να εξοντωθούν.

Ο μικρός δεν καταλαβαίνει το λόγο που θεωρούνται οι Εβραίοι ''εχθροι''.
Ο δάσκαλος του έλεγε πως οι Εβραίοι είναι οι εχθροί και πως όλοι τους είναι κακοί.
Bruno: There is such thing as a nice Jew, though, isn't there?
Herr Liszt: I think, Bruno, if you ever found a nice Jew, you would be the best explorer in the world. 


Δεν καταλαβαίνει γιατί ο άντρας που καθαρίζει τις πατάτες στο σπίτι τους ήταν κάποτε γιατρός.
<< Οι μεγάλοι δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν >> Έλεγε ο Bruno .
Δεν καταλαβαίνει γιατί ο φίλος του βρίσκεται πίσω από τον φράχτη.

Ο Bruno είναι μπερδεμένος με αυτά που ακούει για τους Εβραίους. Έφτασε στο σημείο να προδώσει τον φίλο του σε μια στιγμή αδυναμίας και φόβου.

Είναι πολύ όμορφα γυρισμένο, καλοδουλεμένο, με εξαιρετικές ερμηνείες, ειδικά της θεάς Vera Farmiga και των δύο αγοριών. Ακόμα και η μουσική είναι υπέροχη και είναι από τα λίγα soundtrack που σου μένουν χαραγμένα στο μυαλό αφού τελειώσει η ταινία.
Η φωτογραφία ήταν φτωχή, ωστόσο δεν περίμενα σε μια τέτοιου είδους ταινία να δω κάτι παραπάνω.Εξάλλου όταν βλέπω συγκλονιστικές ερμηνείες δεν με νοιάζει τίποτα άλλο.
Εξετάζονται βαθιά οι χαρακτήρες της ταινίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο σκηνοθέτης παραμελεί την ιστορία.

Δεν με πείραξε στο ελάχιστο που η ταινία ήταν στην Αγγλική Γλώσσα και όχι στην Γερμανική.Εντάξει δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας.Επίσης η ταινία δεν είναι καθόλου αργή και δεν κάνει σε κανένα σημείο της κοιλιά. Αντιθέτως σε κρατάει σε διαρκεί αγονία.

ΤΩΡΑ όσον αφορά την ιστορική ακρίβεια δεν  θα μιλήσω , διότι όντως υπήρχαν κάποια πράγματα που δεν ίσχυαν (όλα τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 10 δηλητηριάζονταν με αέρια με το που έφταναν στο στρατόπεδο) .Εντάξει στο κάτω κάτω όμως έχουμε μια ταινία από μυθιστόρημα, μια μεταφορά.Προφανώς ο συγγραφέας αν ήθελε θα έγραφε κάποιο ιστορικό βιβλίο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου