13 Ιουνίου 2011

Vera Drake

Vera Drake είναι μια ανιδιοτελής γυναίκα που είναι εντελώς αφιερωμένη στην οικογένεια της.Περνάει τις μέρες της αφοσιωμένη σε αυτήν και στη φροντίδα του ασθενή γείτονά της και την ηλικιωμένη της  μητέρα.

Παράλληλα επισκέπτεται κρυφά  γυναίκες και τις βοηθά να προκαλέσουν αποβολή για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Πράγμα το οποίο ήταν παράνομο στην Αγγλία του 1950. Η Βέρα ,όμως, θεωρεί πως απλά  βοηθάει τις γυναίκες που έχουν ανάγκη. Πάντα τις βοηθάει με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, λέγοντάς τες καλά λόγια και δίνοντάς τες κουράγιο.Η  Vera έκρυβε από την οικογένειά της τις αμβλώσεις που έκανε στις γυναίκες. Όταν όμως η αρχές την ανακαλύπτουν , ο κόσμος της Vera και η οικογενειακή της γαλήνη σύντομα καταστρέφονται.

Έχουμε και λέμε. Αρκετά θετικά στοιχεία αλλά και αρνητικά. 
Πρώτα από όλα έχω να δηλώσω πως η ερμηνεία της Imelda Staunton (Vera Drake) ήταν συγκλονιστική. Πάρα πολύ καλή. Γενικότερα σαν ηθοποιό δεεεεν την συμπαθώ καθόοολου! Αλλά την παραδέχομαι σε αυτήν την ταινία.

Επίσης, δεν ξέρω αν είναι θετικό ή όχι, πάντως όλο το καστ των ηθοποιών δεν ήξερε το θέμα της ταινίας , παρά μόνο η πρωταγωνίστρια. Ο καθένας τους ήξερε μόνο το ρόλο του.Μέχρι τη στιγμή ,σαφώς, που έπρεπε να το μάθουν στο έργο.
Δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο σκηνοθέτης και επέλεξε οι ηθοποιοί να μείνουν στην άγνοια. Προφανώς το θεώρησε πρωτοπόρο να κάνει κάτι τέτοιο ,ίσως για να παίξουν καλύτερα οι ηθοποιοί. Αλλά και πάλι το θεωρώ λίγο ανούσιο. Δηλαδή, δεν υπήρχε καν λόγος. Ακόμα , οι ηθοποιοί δεν έπρεπε να πουν ούτε στην οικογένειά τους το θέμα της ταινίας.WHATEVER!!!!!

Για το budget του έγινε πολύ καλή δουλειά !


Για την εποχή εκείνη η Βέρα ήταν ένας πρωτοπόρος χαρακτήρας, χωρίς να το ξέρει. Βοηθούσε τις γυναίκες με όλη της την καλή καρδιά και όχι επειδή είχε κάποια άποψη στο όλο θέμα.
παρένθεση -----> ( Είναι περιττό να πω πως στη σημερινή εποχή , όσον αφορά το θέμα της άμβλωσης,είναι αυτονόητο ότι η γυναίκα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει.....)

Ο Mike Leigh (σκηνοθέτης) κάνει αναφορά σε λίγες πολιτικές καταστάσεις. Ωστόσο δεν εστιάζει σε αυτά. Εστιάζει περισσότερο στους δεσμούς της οικογένειας, στην κρίση εμπιστοσύνης που περνάνε και στην προσπάθειά τους να μείνουν ενωμένοι και να αλληλοστηριχθούν.

SPOILER!!!!
Ενώ το έργο κυλάει ομαλά......όταν οι αρχές συλλαμβάνουν την πρωταγωνίστρια τα νεύρα σου γίνονται τσατάλια. Και ο λόγος?? Μα φυσικά  γιατί το έργο κυλάει απίστευτα αργά!!!!!!!!!!!!  
Δεν έχει συνοχή με το υπόλοιπο έργο...!!! Η Βέρα επί 1 ώρα έκλαιγε και δεν πίστευε αυτό που της συνέβαινε!! Της έκαναν ερωτήσεις και πήγαινε να απαντήσει και πααααλι άλλα 10 λεπτά μέχρι να ηρεμήσει.

-How many women have you helped?
-I...I.......I.....
( μπουααααα )

Πραγματικά δεν το έχω ξανά νιώσει αυτό. Τόσα νεύρα. Ενώ στην αρχή λες, ααα κοίτα ηθοποιία, κοίτα τι ωραία επιλογή πλάνου να τη δείχνει να κλαίει για 5 λεπτά συνεχόμενα. Μετά όμως..............καταντάει τόσο κουραστικό, μα τόσο που έφτασα σε σημείο να πω '' ΕΕΕΕΛΑΑΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕΕΕΕ!!'' και το προχώρησα.

Πέρα από αυτό , είναι μια εξαιρετική δουλειά, αλλά δεν θα την πρότεινα στον οποιοδήποτε..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου