17 Μαρτίου 2011

Tideland ( I think you need a vacation)


Ακούστε μια ωραία ιστορία.

Η Jeliza-Rose ( Jodelle Ferlandείναι ένα μικρό κορίτσι, γεμάτο ζωηρή φαντασία. Η μόνη της παρέα είναι 4  παλιά κεφάλια από κούκλες. Την Sateen Lips , Glitter Gal ,Mustique , Baby Blonde. 


Οι  γονείς της μικρής Jeliza-Rose την έχουν παραμελημένη, όμως την αγαπάνε.Είναι και οι δύο τους ναρκομανείς , ενώ η  Jeliza-Rose ετοιμάζει κάθε βράδυ τη δόση ηρωίνης του πατέρα της. Ο πατέρας της κάθετε στην πολυθρόνα του και λέει, ''Time for daddy to go on vacations''. 

Η μητέρα της πεθαίνει ένα βράδυ από υπερβολική δόση, έτσι λοιπόν ο πατέρας της μικρής την παίρνει να ζήσουν στο σπίτι της γιαγιάς της (δεν ζει πια). Ένα απομονωμένο μέρος.
Η Jeliza-Rose, λοιπόν, ανακαλύπτει σε ένα μέρος του σπιτιού παλιά ρούχα και καλλυντικά της γιαγιάς της.Γνωρίζει την περίεργη Dell,η οποία κρατάει τη νεκρή μητέρα της στο δωμάτιό της εδώ και χρόνια (την έχει βαλσαμώσει ο χριστός κι μάνα του δηλαδή),καθώς επίσης και τον αδερφό της 
Dell(ευαίσθητο με ειδικές ανάγκες και γεμάτο φαντασία) Dickens. Ο πατέρας της Jeliza-Rose πεθαίνει στην πολυθρόνα του ,ενώ είναι σε ''vacations'', πράγμα που δεν καταλαβαίνει η μικρή. Περνάνε μέρες και η μικρή βρίσκεται σε άγνοια , ενώ κάθε βράδυ κουλουριάζεται στην αγκαλιά του λέγοντάς του πως πέρασε την ημέρα της.

Σε όλο το έργο η Jeliza-Rose σε παρασύρει στη δική της φαντασία. Βλέπουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις με το δικό της μάτι. Βλέπουμε τις διαφωνίες που έχει με τις κούκλες της, τα φανταστικά  παιχνίδια με τον Dickens και την προσπάθεια της να παρακολουθεί και να διαπιστώσει αν η Dell είναι φάντασμα.


Ακούγεται μια άρρωστη ιστορία, όμως αντιθέτως,είναι τόσο όμορφη και με τόση μαγική , ενώ συγχρόνως έχει  μια ρεαλιστική φαντασία.

Η μικρή δικαίως πήρε βραβεία για την ερμηνεία της, ενώ πολλές φορές μου θύμιζε τον εαυτό μου όταν ήμουν μικρή.Όταν έβγαλε αίμα από το στόμα της, αντί να πάει να το πει στον πατέρα της, άρχισε να παίζει θέατρο '' Ωωωω γιατρέ γιατρέ  πεθαίνω!!! ''

Απολαυτισκότατες οι συζητήσεις με τις κούκλες της, ενώ παραδόξως όλες τους είχαν τη δική τους προσωπικότητα.

Το έργο κρίθηκε R λόγω της χρήσης ναρκωτικών, της γλώσσας καθώς και κάποιων σκηνών που δείχνουν τη μικρή να δίνει φιλιά στον  Dickens.

Βασισμένο σε βιβλίο του Mitch Cullin.

Κάποιες εικόνες από την ταινία,









2 σχόλια: