8 Μαρτίου 2011

Pope Joan

Είναι από τις ταινίες που δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις. Εφόσον είναι πραγματική ιστορία το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι την παρακολουθούσα με πολύ ενδιαφέρον.Βασισμένο σε μπεστ σέλερ της Donna Woolfolk.

Ο  Ιωάννης (θεραπευτής και δάσκαλος) ανέλαβε το αξίωμα του πάπα. Όμως μετά από δυο χρόνια λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, διότι αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα και κυοφορούσε ένα παιδί.Η ιστορία του Ιωάννη(Ιωάννα) κρατήθηκε μυστικό από την Καθολική Εκκλησία για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Βλέπουμε,λοιπόν, τη ζωή ενός κοριτσιού, της Ιωάννας, που διψάει για μάθηση.Ο ιερέας  πατέρας της όμως (αυστηρός και βίαιος) θεωρεί απαράδεκτο οι γυναίκες  να μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν.Μην αντέχοντας πια την αυστηρότητα του πατέρα της, η Ιωάννα αποφασίζει να φύγει και να ακολουθήσει το δρόμο της.

Στο σύνολό της η ταινία είναι όμορφη και ατμοσφαιρική.Ωστόσο η ταινία δεν σου έδειχνε κάποιο προσωπικό γνώρισμα του σκηνοθέτη.Παρόλα αυτά είναι μια σοβαρή παραγωγή με φροντισμένο σενάριο.Ενώ στηρίχθηκε περισσότερο στον αισθηματικό τομέα και όχι στον θρησκευτικό.
Ναι είναι μεγάλο σε διάρκεια, ωστόσο δεν μου φάνηκε καθόλου φλύαρο και βαρετό.Αντιθέτως ήταν αρκετά ενδιαφέρον.Γενικότερα, τα κουστούμια , οι περιοχές και τα σκηνικά σε παρέπεμπαν σε εκείνη την εποχή.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια φεμινιστική άποψη στην ταινία, ειδικά όταν δείχνει τα παιδικά χρόνια της Ιωάννας. Σε κάνουν να νιώθεις τόσο μίσος για τον πατέρα της.Και γενικότερα σε εξοργίζει το γεγονός ότι υπήρχε τόση προκατάληψη για τις γυναίκες και τόσο μίσος το να μαθαίνουν γράμματα οι γυναίκες.
Όσον αφορά τους ηθοποιούς, παρουσίαζε τους κακούς με τον κλασικό τρόπο. Δηλαδή,οι κακοί φαίνονται από χιλιόμετρα.Π.χ ο ηθοποιός Anatole Taubman που παρίστανε τον Anastasius Bibliothecarius, φαινόταν από τη φάτσα του ότι είναι ύποπτος και κακοπροαίρετος.Δεν σε εξέπτητε καθόλου.
Η ηθοποιός που έκανε την Ιωάννα,Johanna Wokalek, ήταν αρκετά καλή , ενώ εύκολα θα την μπέρδευες με άντρα.Δεν είχε συγκλονιστική ερμηνεία, ωστόσο ο ρόλος της πήγαινε γάντι.
Ο David Wenham από την άλλη , ήταν λες και τον πήραν από το lord of the rings και τον έβαλαν σε αυτήν τη ταινία.

Μου άρεσε απίστευτα ότι η επιλογή των παιδιών που θα παρίσταναν την Ιωάννα και τα αδέλφια της σε νεαρή ηλικία, ήταν εξαιρετικά προσεγμένη.Με άλλα λόγια έμοιαζαν απίστευτα , και σε έκαναν να νιώθεις πως δεν άλλαξε το πρόσωπο.Απλώς όντως πέρασαν τα χρόνια και μεγάλωναν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου